Kop, kop, kop - milloin osakehuoneistoon saa mennä?

20.6.2018

Taloyhtiöissä ilmenee aika ajoin tarve päästä osakehuoneistoon esimerkiksi kunnossapitotoimia varten. Asunto-osakeyhtiölaki antaa taloyhtiön hallituksen jäsenelle ja isännöitsijälle sekä heidän valtuuttamalleen henkilölle oikeuden päästä osakehuoneistoon sen kunnon ja hoidon valvomista tai kunnossapitotoimien suorittamista tai niiden valvomista varten. Käynti on kuitenkin sovittava osakkaalle tai asukkaalle sopivana ajankohtana, ellei kyse ole sellaisesta tilanteesta, jonka kiireellisyys tai laatu edellyttävät huoneistoon pääsyä välittömästi.

Huoneistokäynnistä on siis normaalisti sovittava osakkaan ja asukkaan kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tieto käyntitarpeesta ja mahdollisesta ajankohdasta annetaan hyvissä ajoin osakkaalle tai asukkaalle. Esimerkiksi kesälomakaudella on syytä ottaa huomioon se, etteivät asukkaat ehkä ole kotona viikkoihinkaan. Osakkaan tai asukkaan on syytä olla yhteydessä isännöitsijään tai muuhun käynti-ilmoituksessa kerrottuun tahoon, mikäli ehdotettu ajankohta ei hänelle käy. Jos ajankohta ei käy, on pyrittävä sopimaan uudesta ajankohdasta. Selvää on kuitenkin se, ettei huoneistoon voida mennä ilman sen haltijan antamaa suostumusta ellei kyse ole sellaisesta alla kuvatusta tilanteesta, jossa huoneistoon on päästävä välittömästi.

Jos huoneistoon pääsystä ei päästä sopimukseen ja osakas tai asukas kieltää huoneistoon pääsyn, on hallituksen jäsenellä ja isännöitsijällä oikeus saada poliisilta virka-apua huoneistoon pääsemiseksi. On hyvä huomioida, ettei tämä oikeus koske muita, eli esimerkiksi valtuutettuja henkilöitä.

Kun talossa tapahtuu esimerkiksi putkirikko tai tulipalo, voi lisävahinkojen torjunta edellyttää huoneistoon pääsemistä välittömästi. Mikäli huoneistossa ei olla paikalla eikä esimerkiksi turvalukon avainta ole toimitettu taloyhtiölle, voidaan tällaisessa tilanteessa joutua rikkomaan huoneiston ulko-ovi tai sen lukko. Jos ovi joudutaan rikkomaan sen vuoksi, ettei tarpeellisia avaimia ole toimitettu taloyhtiölle, voi osakas tai asukas joutua korvaamaan oven korjaamisesta aiheutuvat kustannukset.

 Tapio Haltia

Tapio Haltia

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton neuvontalakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.