Konsulttien lakkouhka ja mahdollisen lakon vaikutukset taloyhtiöille
24.3.2025
Työmarkkinakevät osoittaa lämpenemisen merkkejä. Nyt ammattiliitto Pro on antanut lakkovaroituksen suunnittelu- ja konsulttialalle ajalle 31.3.–4.4. Lakko olisi kohdennettu, eli koskee erikseen nimettyjä yhtätoista yritystä. Suunnittelun tai valvonnan mahdollinen viivästyminen voi sotkea taloyhtiöiden rakennushankkeita.
Suunnittelijoiden ja konsulttien työsuorituksista sovitaan yleisesti KSE-ehtojen pohjalta. KSE-2013 -ehdot, eli konsulttitoiminnan yleiset sopimusehdot määrittävät myös sopijapuolten vastuita viivästystilanteissa. Ehtojen kohdassa 7.6 todetaan, että mikäli sovittua aikataulua ei voida noudattaa konsultin suoritusta estävän lakon johdosta, on konsultilla oikeus saada kohtuullinen pidennys suoritusaikaan. Lakon katsotaan siis olevan sopijapuolten ulkopuolisten toimijoiden toiminnan seurausta, jolloin viivästyksenkin katsotaan olevan konsultista riippumatonta. Näin ollen viivästyksestä ei suoraan seuraa konsultin velvollisuutta suorittaa sopimussakkoa tai muutakaan korvausta.
Ehtojen kohdassa 7.7 edellytetään kuitenkin sopijapuolen ilmoittavan viipymättä, kun havaitaan viivästyksen tapahtuneen tai tulevan tapahtumaan. Samalla tulee ilmoittaa viivästymisen syy sekä vaikutukset työn aikatauluun. Laiminlyönti tältä osin voi tarkoittaa sitä, että viivästys luettaisiinkin konsultista johtuvaksi, jolloin seurauksena olisi myös konsultin velvollisuus suorittaa sopimussakkoa 0,2 % koko toimeksiannon palkkiosta, lisä- ja muutostyöt mukaan lukien, kultakin täydeltä työpäivältä, jonka työ viivästyy sovitusta päivämäärästä, kuitenkin enintään 50 työpäivältä. Mahdollinen vaatimus viivästyssakosta on lisäksi esitettävä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työlle sovitusta valmistumispäivämäärästä.
Mikäli lakko toteutuu, tulee tietysti arvioida tapauskohtaisesti sen vaikutuksia käynnissä olevaan hankkeeseen. On hyvä huomioida myös mahdolliset vaikutukset urakka-aikatauluun, jos suunnitelmat lakon takia myöhästyvät. Tyypillisesti kokonaisurakka-muotoisessa hankkeessa tilaaja vastaa suunnitelmista ja siitä, että urakoitsija saa ne käyttöönsä sovitussa aikataulussa. Kannattaa siis olla hyvissä ajoin yhteydessä myös urakoitsijaan, jos viiveettä uhkaa syntyä.