Kiinteistön linjasaneeraus ja jälkiasennushissi

24.10.2018

Kiinteistössä tehty linjasaneeraus näkyy myös porrashuoneen kerrostasanteella, johon on sijoitettu linjasaneerauksen myötä uusi putki- / johtokotelo. Kotelosta löytyy usein uusi reitti mm. käyttövedelle sekä sähkö- ja telekaapeleille. Käytännössä on esiintynyt tilanteita, joissa kerrostasanteelle asennettu uusi kotelo estää jälkiasennushissin rakentamisen. Ilman koteloa jälkiasennushissin asentaminen olisi ollut mahdollista, kotelon kanssa taas ei. Miksi näin on päässyt tapahtumaan?

Jälkiasennushissin rakentamiseen vaikuttaa asetukset rakennusten esteettömyydestä ja paloturvallisuudesta. Esteettömyysasetuksessa on otettu huomioon myös väestön ikääntyminen; jotta ihmiset voivat asua kotona entistä pidempään ja elää itsenäisesti, tulee mm. asuntojen olla nykyistä esteettömämpiä ja turvallisempia. Paloturvallisuusasetuksessa aikaisemmin jälkiasennushissiä koskeva ohje on nyt nostettu säännökseksi siten, että jälkiasennushissin rakentamisen jälkeen porraskäytävän, porrassyöksyn ja kellariin johtavan sammutusreitin leveys tulee olla vähintään 850 millimetriä. Lisäksi mitoituksessa tulee ottaa huomioon asetuksessa asetettu vaatimus, jonka mukaan uloskäytävän kautta on oltava mahdollisuus kuljettaa henkilö makuupaareilla.

Usein porrashuoneeseen rakennettavan jälkiasennushissin isoimpana esteenä on porrashuoneen leveysmitta, sillä hissin rakentamisen jälkeen porrassyöksyn minimileveyden tulee olla vähintään 850 mm. Toiseksi isoimpana esteenä tuleekin sitten porrashuoneen syvyysmitta. Makuupaarin osalta kriittisimmät kohdat ovat makuupaarin kääntymiset ja usein kerrostasanteelle sijoitettu putki- / johtokotelo estää ”sopivasti” makuupaarin kääntymisen ja ”soppa” on näin valmis. Näin pääsi siis sitten vain tapahtumaan!

Mikäli yhtiö harkitsee jälkiasennushissin asentamista, on hissin asennus hyvä huomioida jo linjasaneerauksen suunnittelun yhteydessä. Aika usein kuulee taloyhtiön suunnalta, että eihän jälkiasennushissiä saa meidän taloyhtiön porrashuoneen yhteyteen. Onneksi jälkiasennushissimarkkinoilta löytyy kuitenkin usein ratkaisumalli hyvinkin erilaisiin tilanteisiin ja jälkiasennushissin rakentaminen onnistuu sittenkin. Hyvällä ja laadukkaalla linjasaneerauksen suunnittelulla ja toteutuksella se onnistuu myös linjasaneerattuun kiinteistöön, kunhan se putki- / johtokotelo on siinä enemmän oikeassa kohdassa.

Simo_Merila

Kuva: Mikko Arvinen

 Simo Merilä

Simo Merilä

Kirjoittaja on Helsingin kaupungin hissiasiamies

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.