Kesä tuo mukanaan pomppufiiliksen!

25.5.2016

Keväällä on neuvonnassa esiintynyt usein huoli siitä, kuka on vastuussa, jos trampoliinilla hyppiessä sattuu jokin vahinko. Osakkailta saattaa tulla ehdotus trampoliinin asentamisesta taloyhtiön pihalle, jotta lapset pääsevät nauttimaan pomppimisesta ja samalla se aktivoi lapsia liikkumaan, miksei aikuisiakin. Idean tiimellyksessä tulisi hetkeksi pysähtyä myös miettimään sitä harmillista tilannetta, jos trampoliinilla hyppiessä sattuukin henkilövahinko. Kuka vastaa vahingosta ja kenen vastuulla on seurata trampoliinin turvallisuutta ja käyttöä?

Taloyhtiön osakas tarvitsee yhtiön luvan siihen, että osakkaan hankkima trampoliini saadaan asettaa yhtiön yhteiselle pihalle. Tällöin yhtiö voi ennakoida vastuunjakoa esimerkiksi osakkaan ja yhtiön välisellä sopimuksella, jossa trampoliinin pystyttämisen ehdoksi asetetaan se, että kunnossapidon seuranta ja kustannukset siirretään trampoliinin haluavan osakkaan vastattavaksi. Osakkaan omalle piha-alueelle voi pystyttää trampoliinin ilman yhtiön erityistä lupaa, jolloin osakas vastaa trampoliininsa kunnosta ja turvallisesta käytöstä.

Trampoliineja koskee aivan samat säännöt kuin muitakin taloyhtiön leikkipaikan välineitä. Kiinteistönomistaja vastaa piha-alueensa turvallisuudesta. Tästä johtuu taloyhtiön velvollisuus aktiivisin toimin seurata yhtiön pihalla olevien leikkivälineiden kuntoa ja turvallisuutta. Yhtiön tulee pitää huolta, että trampoliiniin asennetaan turvaverkko ja varmistetaan, että trampoliini täyttää kaikki vaadittavat turvallisuusvaatimukset (Tukes). Kaikki nämä seikat on hyvä asettaa luvan ehdoiksi ja trampoliinia haluavien osakkaiden vastuulle ja kustannukselle. Myös käyttäjiä tulee ohjeistaa trampoliinin turvallisesta käytöstä (mm. trampoliinissa pompitaan yksi kerrallaan). Vanhempia on myös hyvä muistuttaa velvollisuudesta valvoa lapsiaan.

Mitä jos vahinko kuitenkin sattuu? Lähtökohta on se, että jokainen vastaa itse itseensä kohdistuvasta vahingosta. Mikäli vahingonkärsijä pystyy näyttämään toteen sen, että vahinko on tosiasiassa johtunut jonkun muun huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä, voi vastuu vahingosta siirtyä.

 Laura Lithenius

Laura Lithenius

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.