× Kiinteistöliiton toimisto ja kaikki neuvonnat ovat kesälomalla 15.–26.7. Palaamme palvelemaan porrastetusti maanantaina 29.7. Voit tarkistaa oman alueellisen jäsenyhdistyksesi auki olevat palvelut yhdistyksen omilta sivuilta www.kiinteistoliitto.fi/yhdistykset .
× Kiinteistöliiton toimisto ja kaikki neuvonnat ovat kesälomalla 15.–26.7. Palaamme palvelemaan porrastetusti maanantaina 29.7. Voit tarkistaa oman alueellisen jäsenyhdistyksesi auki olevat palvelut yhdistyksen omilta sivuilta www.kiinteistoliitto.fi/yhdistykset .

Kesä, korona ja korjaushankkeet

23.6.2020

Mennyt kevät jää varmasti poikkeuksellisuudessaan meille kaikille mieleen. Meneillään oleva koronapandemia on vaikuttanut meidän kaikkien elämään, eivätkä taloyhtiöt tai niiden korjaushankkeetkaan ole jääneet vaikutusten ulkopuolelle. Epidemian rajoittamiseksi annettujen säännösten ja ohjeiden myötä tuli mietittäväksi myös se, miten rakennustöitä ja erilaisia korjaustoimia voidaan suorittaa varsinkin erityisesti asuntojen sisällä.

Sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi yhdessä ympäristöministeriön kanssa 14.4.2020 ohjeen asuinrakennusten korjaushankkeisiin COVID-19 epidemian aikana. Ohjeen tarkoituksena oli osaltaan ohjata ja selkeyttää toimintaa korjaushankkeiden osalta epidemian kestäessä. Suomessa ollaan nyt epidemiatilanteen osalta rauhallisemmassa tilanteessa, josta syystä voidaan todeta, että myös huoneistoihin kohdistuvia voidaan riittävin varotoimin suorittaa.

Vaikka korjaustoimia huoneistoissa voidaan nyt siis lähtökohtaisesti suorittaa, on tilanteen kehittymistä seurattava tarkkaan. Mikäli tartunnat uudelleen yleistyisivät, joudutaan palaamaan ohjeen mukaiseen tilanteeseen, jossa huoneistoihin ei mennä kuin akuuteissa tilanteissa. Muutoinkin on tärkeää noudattaa seuraavia ohjeita:

  • Asukkaiden ja riskiryhmään kuuluvien suojelemiseksi korjaukset toteutetaan tartuntoja ehkäisevin toimintatavoin. Työtä ei tehdä oireisena eivätkä asukkaat ole samassa tilassa korjaustyötä tekevän kanssa.
  • Huolehditaan hyvästä käsihygieniasta ja tarvittaessa oikeista aivastus- ja yskimistavoista.
  • Sairastuneiden tai eristyksiin/karanteeniin asetettujen henkilöiden asuntojen korjauksiin sovelletaan 14.4.2020 annettua ohjetta ja näihin asuntoihin tehdään vain välttämättömät korjaustoimenpiteet.
  • Seurataan epidemiatilannetta sekä viranomaisten ja asiantuntijalaitosten suosituksia, ohjeita ja määräyksiä ja reagoidaan tarvittaessa.
  • Korjaushankkeita koskevissa sopimusasiakirjoissa otetaan huomioon mahdollisen epidemian pahenemisen riski ja vaikutus vastuisiin, toteutusaikatauluun tai muihin järjestelyihin.
 Tapio Haltia

Tapio Haltia

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton neuvontalakimies

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.