Joulupuu on rakennettu, joulu on jo ovella!
20.12.2017
Joulukuusi eli joulupuu on jouluna tavallisesti sisällä pidettävä koristeltu puu, joka Suomessa on yleensä kuusi (Wikipedia). Joulukuusen historiallisesta alkuperästä on esitetty erilaisia näkemyksiä. Suomeen tämä tunnelmallinen perinne on tullut alun perin Saksasta, josta se Ruotsin kautta tuli osaksi suomalaista joulunviettoa 1800 ja 1900 -lukujen vaihteen aikaan.
Arvioiden mukaan ainakin noin miljoonassa suomalaisessa kodissa nautitaan tänäkin jouluna kuusen luomasta tunnelmasta. Lisäksi monessa taloyhtiössäkin herätellään joulumieltä tuomalla taloyhtiön pihalle tai muuhun yhteiseen tilaan tunnelmallisilla jouluvaloilla koristeltu kuusi. Talon yhteinen kuusi ja sen koristelu yhdistettynä vaikkapa glögitarjoiluun ja talon sekä pihan joulutalkoisiin onkin oiva tapa kohottaa yhteistä joulumieltä.
Joulun jälkeen, perinteisesti viimeistään Nuutinpäivänä on aika luopua kuusesta ja siivota joulurekvisiitta piiloon taas ensi vuotta odottamaan. Kuivuneet kuuset muodostavat jätehuollolle melkoisen savotan Siltä varalta, ettei kuusesta lopulta pääse nauttimaan myös takkatulen muodossa, on mm. pääkaupunkiseudulla jätehuollon toimesta järjestetty kuusten erilliskeräys. Joulun aikaan syntyy muutenkin merkittävä määrä erilaista jätettä, kuten joulukinkun paistosta muodostuva rasva, lahjapaperit ja uudenvuoden tinat. Tarkempia ohjeita kannattaa tiedustella jätehuollosta vastaavalta taholta.
Tässä linkki HSY:n näppärään joulumuistioon, josta löytyy ohjeita mm. joulunajan lajitteluun:
https://www.hsy.fi/sites/Esitteet/EsitteetKatalogi/joulumuistio.pdf
Jos linkki ei avaudu, kopio se tekstistä ja liitä osoitekenttään.
Blogin on kirjoittanut Kiinteistöliiton neuvontalakimies