Jatkokokous vai erillinen yhtiökokous?

7.4.2025

Joskus yhtiökokouksessa havaitaan, että jokin asia olisikin tarkoituksenmukaista käsitellä myöhemmin, toisena ajankohtana. Tällaisessa tilanteessa yhtiökokous voi päättää enemmistöllä, että kyseinen asia siirretään jatkokokoukseen. Vaihtoehtoisesti yhtiökokous voi päättää, että kyseisen asia käsitellään myöhemmin erillisessä yhtiökokouksessa.

Jatkokokouksesta on kyse silloin, kun yhtiökokous päättää kokouksen keskeyttämisestä ja asian siirtämisestä jatkokokoukseen. Yhtiökokousta ei tällaisessa tilanteessa päätetä. Jatkokokouksessa on kyse samasta yhtiökokouksesta, vaikka se pidetäänkin eri ajankohtana. Samat kokousvirkailijat jatkavat tehtävissään eikä heitä tarvitse valita uudelleen. Ensimmäinen kokous ja jatkokokous ovat samaa kokonaisuutta, ja niistä laaditaan vain yksi pöytäkirja. 

Jos jatkokokous pidetään neljän viikon kuluessa ensimmäisestä kokouksesta, osakkaille ei tarvitse toimittaa kokouskutsua jatkokokoukseen. Käytännössä osakkaille on kuitenkin suositeltavaa ilmoittaa kokouksen ajankohta ja paikka. Jos jatkokokous pidetään yli neljän viikon kuluttua ensimmäisestä kokouksesta, on kokouskutsu toimitettava osakkaille.

On mahdollista, että kaikki ensimmäiseen kokoukseen osallistuneet eivät osallistu jatkokokoukseen tai jatkokokoukseen osallistuu osakkaita, jotka olivat poissa ensimmäisestä kokouksesta. Tällaisten mahdollisten muutosten vuoksi onkin tärkeää, että puheenjohtaja varmistaa myös jatkokokouksen läsnäolijat ja huolehtii siitä, että ääniluettelo vastaa osallistujatietoja.  

Erillisistä yhtiökokouksista on kyse puolestaan silloin, kun ensimmäinen yhtiökokous viedään päätöksen normaalisti ja jokin asia päätetään siirtää käsiteltäväksi myöhemmin, erillisessä kokouksessa. Osakkaille täytyy tällaisessa tilanteessa aina lähettää yhtiökokouskutsu jälkimmäiseen kokoukseen. Jälkimmäinen kokous on täysin erillinen kokouksensa, ja siitä laaditaan oma pöytäkirjansa.

Epäselvyyksien välttämiseksi on tärkeää, että yhtiökokous päättää selvästi siitä, siirretäänkö asia jatkokokoukseen vai erilliseen yhtiökokoukseen. Päätös on myös tärkeää kirjata selvästi kokouspöytäkirjaan.

 Minna Anttila

Minna Anttila

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton vanhempi lakimies.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.