HTJ2 – kysymyksiä ja vastauksia
27.1.2025
Tammikuun 9. päivä järjestettiin Kiinteistöliiton webinaari, jonka tallenne löytyy jäsensivuilta. Aiheena oli taloyhtiöiden uudet velvoitteet huoneistojärjestelmän kehittyessä. Tämän blogin ideana on vastata webinaarin osallistujien esittämiin hyviin ja mahdollisesti muitakin askarruttaviin kysymyksiin.
Taloyhtiön velvollisuus ilmoittaa hallinnollisia ja taloudellisia tietoja huoneistotietojärjestelmään
1) Osakasmuutostöiden ilmoittamisen osalta kysyttiin, kuinka pitkältä ajalta historiatietoa, eli jo aiemmin tehtyjä osakasmuutostöitä on tarkoitus ilmoittaa huoneistotietojärjestelmään.
Taloyhtiöllä on velvollisuus ilmoittaa huoneistotietojärjestelmään osakkaiden yhtiölle 1.6.2023 ja sen jälkeen ilmoittamat kunnossapito- ja muutostyöt, jotka on merkitty taloyhtiön ylläpitämään remonttirekisteriin. Ilmoitusvelvollisuus näiden mainittujen remonttirekisteriin kirjattujen osakasmuutostöiden osalta alkaa vasta siirtymäajan jälkeen eli 1.7.2026, mutta halutessaan näitäkin tietoja pystyy ilmoittamaan jo siirtymäaikana.
2) Taloudellisten tietojen ilmoittamisen osalta kysyttiin, pitääkö kunnossapitotöitä varten ennakkoon kerättävien vastikkeiden kohde yksilöidä kyseisiä vastikkeita huoneistotietojärjestelmään ilmoitettaessa.
Ei tarvitse. Valtioneuvoston asetuksen mukaan taloyhtiön on tältä osin ilmoitettava huoneistotietojärjestelmään etukäteen kunnossapitotöitä varten kerättävän vastikkeen osakeryhmäkohtaiset kokonaismäärät, vastikkeiden maksuvelvollisuuksien alkamispäivämäärät ja vastikkeiden nimellisvaluutta.
3) Saako isännöitsijä tietoa osakkeista suoraan rekisteristä ilman yhtiölle tulevia maksuja palvelukanavista ja huoneistotietojärjestelmästä?
Isännöitsijä on oikeus saada huoneistotietojärjestelmästä maksutta käyttöönsä sellaiset tiedot, joita taloyhtiö tavanomaisessa toiminnassaan tarvitsee. Toisin sanoen Maanmittauslaitos ei veloita isännöitsijää taloyhtiön hallinnon hoitamisessa tarvittavista tiedoista. Se, mitä isännöintiyritys maksaa isännöintijärjestelmätoimittajalle isännöintijärjestelmän käytöstä määräytyy isännöintiyrityksen ja isännöintijärjestelmätoimittajan välisen sopimuksen perusteella. Vastaavasti taloyhtiön ja isännöintiyrityksen välisessä isännöintisopimuksessa on sovittu isännöintipalveluiden kiinteästä hinnasta ja erillisveloituksista.
4) Onko alle 6 huoneiston yhtiöllä a) oikeus b) jokin hyvä syy ilmoittaa oma‑aloitteisesti tiedot huoneistotietojärjestelmään?
Silloinkin, kun ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta ilmoittaa, niin on oikeus ilmoittaa tiedot. Syynä sille, että halutaan ilmoittaa oma-aloitteisesti, voi olla esimerkiksi se, että yhtiössä on jo kaikki merkittävät korjaukset tehty ja/tai se, että yhtiöllä ei ole lainkaan lainaa tai pienet vastikkeet.
Taloyhtiön velvollisuus tiettyihin ennakkotoimiin yhtiöjärjestystä muutettaessa
1) Kysyttiin, että jos yhtiössä päätetään osakeannista, jonka tarkoituksena on muuttaa aiemmin yhtiön hallintaiset autopaikat osakepaikoiksi, onko yhtiöllä tässä tilanteessa velvollisuus mainittuihin ennakkotoimiin.
Ennakkotoimiin ei ole velvollisuutta osakeannin yhteydessä, eli ennen osakeannista päättävää yhtiökokousta ei tarvitse kerätä kenenkään suostumuksia. Vastaus on sama kaikkien osakeantien osalta. Sillä ei siis ole merkitystä, tuottavatko uudet osakkeet oikeuden hallita autopaikkoja vai onko kyse esimerkiksi ullakkorakentamisen yhteydessä toteutettavista uusista asunnoista.
Huoneistoselitelmään vaikuttavien yhtiöjärjestysmuutosten osalta Maanmittauslaitos on nyt julkaissut ennakkotoimiin liittyvää ohjeistusta, jonka löytää täältä.