× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!
× Lakineuvonta sulkeutuu torstaina 20.6. klo 13.00 ja palvelee jälleen juhannuksen jälkeen normaalisti! Kaikille avoin maksullinen lakineuvonta on suljettu. Voit tarkistaa paikallisen yhdistyksesi tilanteen verkkosivuilta. Toivotamme mukavaa juhannusta!

Horinaa hormeista ja muutostöistä

13.3.2017

Taloyhtiö vastaa asunto-osakeyhtiölain mukaan rakenteiden ja perusjärjestelmien kunnossapidosta. Sen sijaan osakkaan muutostöiden kunnossapidosta vastaa osakas. Takkahormit yleensä kulkevat rakenteissa, ja saattaisivathan ne olla osa yhtiön perusjärjestelmääkin, vai saattaisivatko? Silloin kai yhtiö vastaa niiden kunnossapidosta? Entä jos takka onkin asennettu huoneistoon osakkaan muutostyönä? Mitä kunnossapitovastuu ylipäätään tarkoittaa - että yhtiö vastaa nuohouksesta?

Hormit ovat rakennetta, ja yhtiö vastaa siten niiden kunnossapidosta. Se merkitsee sitä, että yhtiö on velvollinen korjaamaan viat, kuten ilmavuodot ja rapaumat, joita hormeissa mahdollisesti ilmenee. Yhtiö vastaa myös hormien nuohouksesta.

Hormit ovat kuitenkin yhtiön kunnossapitovastuulla vain silloin, kun ne ovat yhtiön tai rakennuttajan rakennukseen valitsemia. Mikäli osakas on rakennuttanut takan ja sitä palvelevan hormin muutostyönä rakennusaikana tai myöhemmin, ei takan hormi kuulu yhtiön kunnossapitovastuulle. Muutostyönä toteutetun takan ja hormin kunnossapidosta vastaa osakas. Tämä merkitsee sitä, että jos hormissa ilmenee jotain vikaa, vastaa osakas korjauskustannuksista. Myös takan nuohouksesta vastaa tällöin osakas.

Hormit ovat saattaneet alun perin olla yhtiössä osana lämmitysjärjestelmää, mutta yhtiö on voinut sittemmin luopua tulisijojen käytöstä lämmitykseen ja niin ikään hormien kunnossapidosta. Tällöin jos osakas haluaa jatkaa vanhan tulisijan tai kakluunin käyttöä tai myöhemmin ottaa tällaisia käyttöön, on kyseessä jälleen muutostyö, ja osakas vastaa jatkossa kunnossapidosta, joka on tarpeen hormin ja tulisijan käyttämiseen.

Hyvä on huomata, että muutostyö on muutostyö, vaikka se teetettäisiin jo rakentamisvaiheessa. Muutostyö merkitsee osakkaan päätöksen perusteella tehtävää poikkeamista yhtiön (tai rakennuttajan) valitsemasta tasoratkaisusta huoneistoon. Merkitystä ei ole sillä, mikä taho työn fyysisesti toteuttaa, joten kyseessä on osakkaan muutostyö, vaikka se tilattaisiin saman rakennuttajan kautta tai samalta urakoitsijalta, jota myös rakennuttaja on käyttänyt.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton lakimies.

  Katri Salokorpi

Katri Salokorpi

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.