Hissin mallinen joululahja

16.12.2016

ARA myöntää korjausavustusta jälkiasennushissin rakentamiseen. Avustus on 1.1.2017 alkaen enintään 45 %:a hyväksytyistä kustannuksista ja sitä myönnetään hissin rakentamisesta aiheutuviin kustannuksiin. Lisäksi ARA myöntää avustusta myös liikuntaesteiden poistamiseen eli esimerkiksi luiskien rakentamiseen ja ulko-ovin automatisointiin, myös tässä avustusprosentti on enintään 45 %. Tavoitteena on saada esteetön kulku ulko-ovelta kotiovelle. Lisätietoja www.ara.fi ja www.hissiin.fi

Vuoden alusta tulee voimaan uusi korjausavustuslaki, jossa yksi avustettava toimenpide on jälkiasennushissin rakentaminen. ARAn myöntämä hissiavustus on vanha tuttu jo vanhastakin laista ja sen jatkuminen korostaa, että kyseinen tukimuoto nähdään näinä leikkausten ja normipurkujen aikana tarpeelliseksi ja vaikuttavaksi. Onhan hissin rakentaminen esteettömyyden edistämisen tehokkaimpia toimenpiteitä.

Avustus jälkiasennushissin rakentamiseen siis jatkuu, mutta pienen muutoksen se kokee vuoden alusta. Avustusprosentti laskee 50 %:sta 45 %:iin. Tässä tapauksessa prosentin laskun jäämistä viiteen prosenttiin voidaan pitää torjuntavoittona, suurempaakin pudotusta pidettiin mahdollisena. Nyt vastattiin siihen kysyntään, joka taloyhtiöissä on viime vuosina syntynyt. Jälkiasennushissien rakentaminen on kiitettävästi lisääntynyt. Taloyhtiöiden tulee tämä vain huomioida prosentin muutos päätöksenteossa, muistaa että rakentamiseen haetaan ARAn 45 %:n avustus. Ja ne taloyhtiöt, jotka ovat jo päätöksen tehneet siten, että jälkiasennushissin rakentamisen edellytys on ARAn 50 %:n avustus, mutta eivät ole saaneet ARAlta vielä varsinaista avustuspäätöstä, tulee pitää uusi yhtiökokous, jossa prosentit ovat oikein.

Lisäksi erinomaisena hissiuutisena voidaan pitää sitä, että ensi vuonna myös avustusmäärärahat säilyttävät tasonsa, eli 25 miljoonassa eurossa. Tätä rohkenee sanoa jo joululahjaksi, mahdollisuutena esteettömään ja laadukkaaseen asumiseen. Toivottavasti mahdollisemman monessa taloyhtiössä ollaan halukkaita vastaanottamaan tämä mahdollisuus. 350 taloyhtiötä ( 722 hissiä ) on saanut avustuspäätöksen 2014-2016 aikana.

Myös esteettömyysavustusten kysyntä taloyhtiöissä on lähtenyt selkeän kasvuun vuosien 2015-2016 aikana, esteetön kulku pihalta koti-ovelle helpottaa myös lapsiperheiden arkea ja myös juhlaa sekä mahdollistaa ikääntyville asua omassa kodissaan 6-8 vuotta pidempään.

Kirjoittaja on Aran johtava ylitarkastaja.

  Hanna Koskela

Hanna Koskela

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.