× Kiinteistöliiton talous- ja veroneuvonta sekä korjaus- ja tekninen neuvonta palaavat joululomalta 7.1.2025. Jäsenten lakineuvonta palvelee normaalisti lukuunottamatta uudenvuoden aattoa, jolloin neuvonta sulkeutuu klo 12.
× Kiinteistöliiton talous- ja veroneuvonta sekä korjaus- ja tekninen neuvonta palaavat joululomalta 7.1.2025. Jäsenten lakineuvonta palvelee normaalisti lukuunottamatta uudenvuoden aattoa, jolloin neuvonta sulkeutuu klo 12.

Epäilen, että taloyhtiössäni asuu muistisairas henkilö, joka saattaisi tarvita apua. Mitä voin tehdä asialle?

2.6.2020

Taloyhtiön tehtävänä on huolehtia kiinteistön turvallisuudesta. Kaikkien asukkaiden yhteistä turvallisuutta ajatellen taloyhtiön tulee huolehtia esim. ajantasaisesta lukituksesta, pelastussuunnittelusta, talvikunnossapidosta, valaistuksesta, paloturvallisuudesta jne. Lisäksi taloyhtiön tulee luonnollisesti suhtautua myönteisesti sellaisiin muutoksiin, jotka parantavat erityisryhmien turvallisuutta, esim. esteettömyyteen ja erilaisiin apuvälineisiin.

Juridisesta näkökulmasta katsottuna taloyhtiö toimii kuitenkin kaikkien asukkaiden suhteen samoin periaattein, eikä taloyhtiöllä ole mahdollisuuksia kovinkaan suuriin erityisjärjestelyihin asukkaiden henkilökohtaisten tarpeiden perusteella. Jo huoneistossa käynti vaatii taloyhtiön edustajalta aina hyväksyttävän perusteen sekä asiasta sopimisen asukkaan kanssa etukäteen. Hyvää tarkoittava huoltomies ei voi esim. piipahtaa asunnossa omin päin katsomassa, että asukkaalla on kaikki kunnossa.

Jos taloyhtiön hallinnossa tai asukkaan naapurustossa herää epäilys asukkaan mahdollisesta muistisairaudesta ja avuntarpeesta, kuka tahansa voi tarttua toimeen tekemällä ilmoituksen iäkkään henkilön palvelutarpeesta eli ns. huoli-ilmoituksen. Ilmoituksen voi tehdä yhtä hyvin huolestunut isännöitsijä, ystävä kuin naapurikin. Usein huolen kohteena olevalle henkilölle olisi hyvä kertoa aikeestaan etukäteen, jotta asia ei tule hänelle yllätyksenä. Ilmoitus voidaan tosin tehdä anonyymistikin. Ilmoituksen tarkoituksena on varmistaa, että muistisairas ihminen saa tarvitsemansa avun ja palvelut silloinkin, kun hän ei itse osaa tai ymmärrä niitä hankkia. Huoli-ilmoitus johtaa aina henkilön palvelutarpeen arviointiin. Huoli-ilmoitus tehdään kunnan sosiaalihuollosta vastaavalle viranomaiselle ja oikean tavan tehdä huoli-ilmoitus saa tietää omasta kunnasta.

 Heli Launto-Koho

Heli Launto-Koho

Kirjoittaja on Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen lakimies

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.