Digi loo digi lei - Katse kauemmas horisonttiin

20.10.2017

Digitalisaatio, automaatio, koneäly ja robotiikka - miten ihmeessä nämä liittyvät asumiseen? Mahdollisesti paljonkin. Tulevaisuudessa asumme yhä älykkäämmin varustelluissa kodeissa ja asioimme yhä digitaalisemmin. Aika näyttää, kuinka nopein loikin digikenguru oikeasti etenee.

Digitalisaatiosta hyötyvät kaikki, myös taloyhtiöt ja asukkaat. Sähköinen asiointitapa on jo arkipäivää ja mahdollista mm. kaupparekisteriasioinnissa, rakennusluvituksessa (esim. Lupapiste.fi -palvelua tai muuta vastaavaa palvelua hyödyntävissä kunnissa) sekä verottajan palveluissa. Kiinteistöön vahvistettavat uudet kiinteistökiinnitykset ovat sähköisiä ja kiinteistökauppaakin voidaan toteuttaa sähköisesti. Käynnissä oleva ASREK-hanke tuo vastaavia mahdollisuuksia asunto-osakkeiden puolelle.

Digitalisaatio tulee tarjoamaan oivia uusia keinoja mm. kaavoitukseen ja vaikkapa siihen liittyvään osallistamiseen. Pelillistämisen keinoin voidaan toteuttaa erilaisten riskien, kuten vaikkapa tulvariskien tai liikennejärjestelyjen vaikutusarviointia nykyistä huomattavasti havainnollistavammalla tavalla. Koneälyn hyödyntämisen ennakoidaan muuttavan asiantuntijatyötä ratkaisevalla tavalla. Joidenkin arvioiden mukaan tietojen käsittelyä sisältävät rutiinitehtävät tulisivat hoitumaan tehokkaasti keinoälyn avulla ja asiantuntijatehtävät painottuisivat erilaisten vaativampien neuvontapalvelujen tuottamiseen.

Tulevaisuuden kiinteistönpidossa nousee merkittävään rooliin erilaisen automaatiotekniikan tietoturvasta huolehtiminen. Tietoturvasta on huolehdittava paitsi hankintavaiheessa, mutta huomiota on kiinnitettävä myös tarvittavaan päivittämiseen. Tämä ilmiö nostaa päätään jo nyt. Isossa roolissa tulee olemaan myös eri teknologioiden yhteensovittaminen. Jo nyt on koettu tilanteita, joissa esimerkiksi yksittäinen laavalamppu on käytännössä haitannut inframittareiden etäluentaa.

Laadukas edunvalvontatyö edellyttää päivänpolttaviin edunvalvontatehtäviin pureutumista suurennuslasin avulla. Tämän lisäksi käytössä on oltava myös pidemmälle tulevaisuuteen tähyävä kaukoputki. Meillä Kiinteistöliitossa on käytössä kummatkin työvälineet.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton päälakimies.

 Jenni Hupli

Jenni Hupli

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.