× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!
× Kiinteistöliiton toimisto ja neuvonnat ovat kiinni ma–to 23.–26.12. Hyvää joulua!

Taloyhtiön hankkimat palvelut ja ALV-kannan muutos

30.8.2024

ALV-kanta nousee 25,5 prosenttiin syyskuun alusta alkaen. Mitä ALV-kannan muutos tarkoittaa taloyhtiöiden hankkimista palveluista, kuten urakoista, kiinteistöpalvelusta ja isännöinnistä tehtyjen sopimusten kannalta?

Kun taloyhtiössä lähdetään selvittämään ALV-kannan muutoksen vaikutusta, tulisi katse kiinnittää olemassa oleviin sopimusehtoihin ja siihen noudatetaanko sopimuksessa yleisiä sopimusehtoja. Yleisissä sopimusehdoissa, kuten rakennusurakan yleisissä sopimusehdoissa YSE 1998, kiinteistöpalvelualan yleisissä sopimusehdoissa 2007 sekä isännöintipalvelujen yleisissä sopimusehdoissa ISE 2007 on huomioitu arvonlisäveroprosentin muutos siten, että muutos huomioidaan sopimushinnassa. Yleisiä sopimusehtoja noudatetaan kuitenkin vain silloin, kun niiden noudattamisesta on sopimuksessa nimenomaisesti sovittu. Yleisiä ehtoja on voitu sopia sovellettavaksi esimerkiksi vain siltä osin, kun yksilöllisissä sopimusehdoissa ei ole toisin sovittu.

Yleisten sopimusehtojen puuttuessa tulisi tarkastella, mitä asiasta on sopimuksessa sovittu. Usein sopimuksissa on voitu huomioida kulloinenkin ALV-kanta tai sopia hinta arvonlisäverottomana. Näissä tilanteissa ALV-kannan muutos voidaan huomioida hinnassa.  

Hankalampia tilanteita muodostuu silloin, kun sopimus ei mahdollista arvonlisäveron korotuksen lisäämistä hintaan, eikä yleisiä sopimusehtoja noudateta. Sopimuksen ehtoja ei voida lähtökohtaisesti muuttaa ilman molempien sopimusosapuolten hyväksyntää. Tällöin voidaan lähtökohtana pitää sitä, että hintaan ei voida lisätä uuden ALV-kannan muutosta. Tilanteet on kuitenkin ratkaistava tapauskohtaisesti sopimusehtoa tulkitsemalla. Aina nimittäin sopimusehdon sanamuodon perusteella ei ole selvää, mitä sopimusehdolla on tarkoitettu. Pahimmillaan kirjallista sopimusta ei ole ollenkaan laadittu. Epäselvissä tilanteissa voi myös pyrkiä neuvottelemaan asiasta sopimuskumppanin kanssa.

Lopuksi on vielä hyvä muistuttaa siitä, että ALV-kannan muutoksista johtuen hoitovastiketta voidaan joutua korottamaan. On huomattava, että vastikkeen suuruuden määrää yhtiökokous. ALV-kannan muutoksesta johtuvia hoitovastikkeen korotustarpeita ei voida siten suoraan siirtää hoitovastikkeisiin hallituksen päätöksellä. Jos hallitukselle on annettu valtuus periä ylimääräistä hoitovastiketta, päästään tällä varmasti alkuun, mutta muutoin hallituksen tulee tarvittaessa kutsua ylimääräinen yhtiökokous koolle.

 Minni Yli-Olli

Minni Yli-Olli

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton juristi.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.