Airbnb Suomessa ja muualla

7.7.2017

Airbnb on yhdysvaltainen yritys, jonka kautta voi esimerkiksi vuokrata omaa huoneistoaan. Usein vuokraaminen tapahtuu turisteille ja näin ollen on nyt kesäaikana vuokraaminen Airbnb kautta on hyvin aktiivista. Toiminta on herättänyt keskustelua myös taloyhtiöissä. Voinko minä osakkaana vuokrata huoneistoni Airbnb:n kautta tai voiko taloyhtiöni kieltää sen? Tai voinko minä vuokrata sen kautta itselleni asunnon, kun matkustan lomalle Berliiniin.

Keskustelua Airbnb aiheuttaa taloyhtiössä, koska usein vaihtuvat huoneiston käyttäjät aiheuttavat monelle asukkaalle turvattomuuden tunnetta ja vaihteleva käyttäjämäärä aiheuttaa haasteita vesimaksujen perinnässä. Vaikka keskustelussa saattaa herättää ajatus toiminnan kieltämisessä, tällainen osakkaiden oikeuksien rajoittaminen ei onnistu kovin helposti. Kielto on vietävä taloyhtiön yhtiöjärjestykseen ja kielto edellyttää kaikkien taloyhtiön osakkaiden suostuminen. Osakkaana Suomessa minulla on siis mahdollisuus päättää itse vuokraanko huoneistoni airbnb kautta.

Mikäli olen vuokralaisena, ei samanlaista oikeutta ole. Vuokralaisen oikeutta asunnon hallintaan on nimittäin rajattu lailla. Vuokralaisella on oikeus alivuokrata puolet asunnosta, mutta jos haluan jälleenvuokrata koko asunnon, edellyttää tämä vuokranantajan lupa.

Airbnb on monen mielestä hieno keksintö ja sen suosio kasvaa. Tällä hetkellä se toimii 191 maassa. Tästä huolimatta on syytä huomata, että jotkut kaupungit ovat rajoittaneet airbnb toimintaa tai jopa kieltäneet sen. Näin esimerkiksi Berliinissä. Syynä tähän on se, että airbnb aiheuttaa ongelmaa kaupungille, koska airbnb asunnot vievät pysyvän asunnon ihmisiltä, samaan aikaan kun kaupungissa voi olla huutava pula asunnoista.

Näin ollen kannattaa muistaa, että vaikka sinä suomalaisena osakkaana hyvin vapaasti voit vuokrata huoneistosi airbnb kautta, kannattaa kuitenkin varmistua airbnb sallivuudesta kaupungissa, johon olet matkustamassa, ettet vuokraa ns. laitonta asuntoa, josta pahimmasta tapauksessa seuraa sakkoja.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton apulaispäälakimies.

  Kristel Pynnönen

Kristel Pynnönen

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.