× Kiinteistöliiton toimisto ja kaikki neuvonnat ovat kesälomalla 15.–26.7. Palaamme palvelemaan porrastetusti maanantaina 29.7. Voit tarkistaa oman alueellisen jäsenyhdistyksesi auki olevat palvelut yhdistyksen omilta sivuilta www.kiinteistoliitto.fi/yhdistykset .
× Kiinteistöliiton toimisto ja kaikki neuvonnat ovat kesälomalla 15.–26.7. Palaamme palvelemaan porrastetusti maanantaina 29.7. Voit tarkistaa oman alueellisen jäsenyhdistyksesi auki olevat palvelut yhdistyksen omilta sivuilta www.kiinteistoliitto.fi/yhdistykset .

Aikalisä – MML suosittelee, että osakeluettelon siirtoja tehdään vasta loppuvuodesta 2019 alkaen

8.4.2019

Maanmittauslaitos tiedotti viime viikolla, että sähköinen osakeluettelon siirtopalvelu avataan lokakuussa. Tiedotteessaan Maanmittauslaitos suosittelee, että taloyhtiöt tekevät osakeluettelon siirron loppuvuodesta 2019 alkaen. Aikaa siirtojen tekemiseen on vuoden 2022 loppuun asti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka osakeluettelon tietoja on mahdollista siirtää huoneistotietojärjestelmään jo toukokuusta lukien, taloyhtiön kannattaa vielä odottaa!

Huoneistotietojärjestelmän palvelut otetaan käyttöön vaiheittain ja osakeluettelon siirtopalvelu avataan taloyhtiöille syksyllä. Siirtopalvelu helpottaa ja nopeuttaa osakeluettelon ylläpidon siirtoa, sillä palvelu tarjoaa siirron tekemiseksi esitäytettyjä tietoja taloyhtiöstä, osakehuoneistoista ja yhtiön osakkaista. Siirtopalvelu palvelee kaikkein pienimpiäkin taloyhtiöitä. Myös tietopalvelu avataan vasta lokakuussa.

Merkittävällä osalla taloyhtiöitä on käytössään isännöintijärjestelmä. Rajapinnat isännöintijärjestelmiin Maanmittauslaitos toteaa tarjoavansa loppuvuonna 2019. Isännöintijärjestelmien tietoja pystytään hyödyntämään pohjatietona osakeluettelon ylläpidon siirtoa tehtäessä. Tämä luonnollisesti helpottaa siirtoa ja on sitä tärkeämpää, mitä suuremmasta yhtiöstä on kyse.

Jotta osakeluettelon siirto onnistuu, yhtiön edustajatietojen on oltava ajan tasalla. Kun kevään yhtiökokouksissa valitaan uusia hallituksia, on tärkeää huolehtia, että kaupparekisteritiedot hallituksen jäsenten osalta saatetaan viivytyksettä ajan tasalle. Sama koskee luonnollisesti myös tilannetta, jossa yhtiön isännöitsijä vaihtuu.

Uusia, eli tänä vuonna perustettuja asunto-osakeyhtiöitä ja keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä, on perustettu sähköisesti jo reilut 250. Nämä yhtiöt ovat jo huoneistotietojärjestelmässä ja niiden osakkeet kuuluvat automaattisesti osakehuoneistorekisteriin.

 Virpi Hienonen

Virpi Hienonen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.