× Kiinteistöliiton talous- ja veroneuvonta sekä korjaus- ja tekninen neuvonta palaavat joululomalta 7.1.2025. Jäsenten lakineuvonta palvelee normaalisti.
× Kiinteistöliiton talous- ja veroneuvonta sekä korjaus- ja tekninen neuvonta palaavat joululomalta 7.1.2025. Jäsenten lakineuvonta palvelee normaalisti.

Vesi vanhin voitehista

22.5.2017

Näin kevätauringon aikaan moni innostuu jälleen vaihtamaan juoksumaton oikeaan, rehelliseen asfalttiin. Pienen juoksulenkin jälkeen on mukavaa rentoutua kuuman suihkuveden alla - kiireettömästi ja vaikkapa lauleskellen. Rentoutuminen on ihmiselle hyväksi, mutta mikään ei ole ilmaista. Ei myöskään suihkussa lauleskelu. Peseytymiseen käytetty vesi on kallista, koska suihkuvedestä 60 % on lämmintä vettä. Oletko ajatellut, että noin 1 eurolla voit käyttää suihkulämmintä vettä vain 10 minuutin ajan!

Itse en ole vielä lenkkitossuja etsinyt kaapinperukoilta ja laulamiseni olisi lähellä ihmisoikeusrikkomusta, mutta pohdin silti eräänä iltana suihkussa käydessäni maksamani vesimaksun suhdetta vedenkulutuksestani aiheutuviin todellisiin kuluihin. Jos maksan vedestä 15 euroa kuukaudessa, saisi kokonaisvedenkulutukseni olla noin 100 litraa päivässä. Suihkuveden alla voisin viettää aikaa 3,5 minuuttia päivässä. Jos vedenkulutukseni olisi 150 litraa päivässä, tulisi todellisen vesimaksun olla yli 22 euroa ja suihkussa voisin käyttää vettä korkeintaan 5 minuutin ajan. Luulenkin, etteivät taloyhtiöissä vesimaksut läheskään aina vastaa todellisuutta ja osa vesikustannuksista maksetaan osana hoitovastiketta.

Suihkussa käytetään siis eniten vettä - vuositasolla keskimäärin 22 000 litraa per henkilö. Se olisi aika huikea määrä maitotölkeissä kaupasta kotiin kannettavaksi. Vesilaskuja nostavat myös vesikalusteiden vuodot. Itseäni tämä hämmästyttää ja kummastuttaa. Esimerkiksi pienen vuodon omaava wc-istuin tietää vuositasolla 260 000 litran lisäkulutusta ja hukkaan heitettyä rahaa jopa 1000 euron verran. Olemmeko niin kiireisiä, ettemme ehdi ilmoittaa taloyhtiön edustajalle vuodoista. Emmekö tiedä, vuotaako wc-pönttö. Vai onko kyse yksinkertaisesti välinpitämättömyydestä?

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton johtava asiantuntija (energia ja ilmasto).

  Petri Pylsy

Petri Pylsy

Lisää blogikirjoituksia

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.