Missä vika, kun 2000-luvulla asennetut valurautaviemärit vuotavat?
16.4.2025
Julkisessa sanassa on alkuvuoden aikana nostettu useampaan kertaan esiin rakennusalan uusin potentiaalinen murheenkryyni; 2000-luvulla rakennettujen ja saneerattujen kiinteistöjen valurautaviemäreiden korroosio- ja vuoto-ongelmat.
Valurautaviemäreitä on käytetty suomalaisessa rakentamisessa ”läpi maailman sivun” varsin menestyksekkäästi, ja nykyistenkin valurautaviemäreiden teknisen käyttöiän tulisi uuden RT-kortin ”Kiinteistön keskimääräiset tekniset käyttöiät ja kunnossapitojaksot” mukaisesti olla 30–50 vuotta. Herää perustellusti kysymys, miksi jopa alle 10 vuotta vanhoissa valurautaviemäreissä voi esiintyä vuotoja.
Muutoksia viemäriputkien rakenteessa ja asennusmenetelmissä
Valurautaviemärin rakenne on muuttunut 1960-luvun jopa 9 mm seinämäpaksuisesta viemäriputkesta tämän päivän 3,0 mm seinämäpaksuiseen viemäriputkeen. Kinkkuleikkeleiden tavoin ”ohuen ohut” näyttää tulleen jäädäkseen myös viemäriputkiin, tosin ilman mainintaa myyntipakkauksen kannessa. 1960-luvun valurautaviemärin käyttöikä ja korroosionkesto perustui sen paksuun materiaalivahvuuteen. 2000-luvun ohuen-ohuen valurautaviemärin käyttöikää ja korroosionkestoa on pyritty parantamaan putken sisäpuolisella epoksipinnoituksella, minkä tarkoituksena on ollut kompensoida viemäriputken ohuempaa seinämäpaksuutta. Myös valurautaviemäreiden asennusmenetelmissä on vuosikymmenten saatossa tapahtunut muutoksia. Valurautaviemäreiden perinteinen lyijyjuotettu muhviliitos on muuttunut 1980-luvulla nykyiseen pantaliitosasennukseen.
Koska epoksipinnoitettujen valurautaviemäreiden ongelmat ovat varsin tuoreita, tutkimustietoakin aiheesta on vielä melko vähän. Valurautaviemäreiden valmistusvirheet on kuitenkin pystytty tähän mennessä tehtyjen tutkimusten ja selvitysten tulosten perusteella sulkemaan pois vaurioidenaiheuttajina. Katse tuleekin siis kääntää viemäritehtaalta sylttytehtaalle, eli rakennustyömaalle.
Huolellinen asennustyö keskiössä
Epoksipinnoitetun viemäriputken työstäminen ja asentaminen rakennustyömaalla edellyttää huomattavasti suurempaa huolellisuutta kuin perinteisten valurautaviemäreiden asentaminen. Epoksipinnoitetun viemäriputken katkaiseminen tulee tehdä lastuavin katkaisulaittein, jolloin putken leikkaaminen ei nosta putken lämpötilaa ja polta suojaavaa epoksipinnoitetta irti putkesta. Työmaalla katkaistun viemäriputken pään leikkauspinta tulee suojakäsitellä korroosiota vastaan epoksimaalilla; huulipunalla, niin kun putkimiehillä on tapana sanoa.
Tämänhetkisen tiedon perusteella valtaosa epoksipinnoitettujen valurautaviemäreiden korroosio- ja vuoto-ongelmista liittyy nimenomaan viemäriputkien virheelliseen katkaisemiseen ja leikkauspintojen puutteelliseen suojakäsittelyyn. Viemäriputkien suojakäsittelemättömillä leikkauspinnoilla korroosio käynnistyy lähes välittömästi, kun putki joutuu kosketuksiin kosteuden kanssa. Leikkauspinnan korroosio aiheuttaa ennen pitkään pistemäisiä vuotoja viemäriin liitoskohdan ympärille ja käynnistää epoksipinnoitteen irtoamisen viemäriputken sisäpinnalla. Pitkälle edenneenä epoksipinnoitteen irtoaminen saattaa aiheuttaa viemäreiden tukkeutumista ja altistaa aina vaan suurempia alueita viemäriputkesta korroosiolle.
Ongelman yleisyydestä ja laajuudesta ei ole vielä kovin paljon tietoa, tulevat vuodet antavat siihen vastauksen. Jokainen voi kuitenkin pysähtyä miettimään, kuinka monesti on nähnyt rakennustyömaalla urakkapalkalla painavan LVI-asentajan levittämässä ”putkimiehen huulipunaa” viemäriputken leikkauspinnalle ja odottelevan 15 minuuttia suojamaalin kuivumista ennen asennustyön jatkamista?
Rakennustyömaita itsekin kiertäneenä ja suunnittelijoiden, valvojien sekä LVI-asentajien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella vaikuttaakin siltä, että valurautaviemäreiden leikkauspintojen puutteellinen suojakäsittely on ollut varsin yleinen, ei-niin-hyvä rakennustapa Suomessa 2000-luvulla.
Virheistä oppineena ja paremmin valmistautuneena tuleviin projekteihin
Epoksipinnoitettu valurautaviemäri on oikein asennettuna täysin kelvollinen ja toimiva tuote, eikä sitä ole syytä kategorisesti välttää esim. taloyhtiöiden perinteisissä linjasaneerauksissa. Taloyhtiön hallituksen on kuitenkin syytä käydä hankkeen LVI-suunnittelijan kanssa läpi viemäreiden materiaalivalintoihin liittyvät seikat ja mieltää se, että epoksipinnoitettu valurautaviemäri kuuluu niiden valitettavien rakennustuotteiden joukkoon, missä hyvä tuote voidaan pilata huolimattomalla asennustyöllä. Kun hankkeissa jatkossakin käytetään epoksipinnoitettua valurautaviemäriä, tulee asennustyöhön ja asennustyön valvontaan kiinnittää erityistä huomiota. Materiaalitoimittajan ohjeita noudattamalla saavutetaan pitkäikäinen lopputulos. Valvokaa, että viemäreiden leikkauspinnat saavat huulipunansa – because you’re worth it!