Ulos koronakriisistä – toiminta, terveys ja talous samanaikaisesti turvaten
20.5.2020
Covid-19-pandemia on aiheuttanut toukokuun puoliväliin mennessä maailmanlaajuisesti miljoonittain sairastumisia ja runsaat 300 000 kuolemaa. Tämä siitä huolimatta, että suuressa osassa maailmaa on eletty maaliskuusta alkaen poikkeusoloissa, monin paikoin pitkälti ulkonaliikkumiskiellossa. Suomessakin uhraukset ovat olleet ihmishengillä, sairaanhoidon ponnisteluilla ja taloudellisilla mittareilla laskien merkittäviä. Nyt kun tilannetta on saatu hallintaan, ja taudin ns. dynamiikasta on jonkin verran opittu, yhteiskuntia availlaan askel kerrallaan. Samalla varautuen kavalan taudin mahdollisiin uusiin iskuihin, ennen toimivien rokotteiden tai hoitojen läpimurtoa. Korona voi hyvinkin olla läsnä arjessamme useita vuosia, joten se pitää huomioida kaikessa toiminnassa.
Myös kiinteistöalalla pohditaan, miten ahdingosta päästäisiin ulos hallitusti. Tämä tarkoittaa yhtä aikaa toiminnan ja talouden vilkastuttamista, mutta samalla taudin pitämistä lujasti kurissa. Kaikki on hoidettava yhtä aikaa, ei vain joko toiminta/talous tai terveys. Taudilta on suojauduttava ja epidemia pidettävä kurissa, vaikka yhteiskuntaa avataan. Haaste ei ole mielestäni kuitenkaan rakettitieteellinen, muuta kuin siltä osin että on muutettava totuttuja toimintatapoja.
Esimerkiksi kohtaamiset kiinteistöillä täytyy toteuttaa siten, että lähikontaktit ovat vähäisiä ja vähäriskisiä tartuntavaaran kannalta. Kiinteistön käyttäjien ja omistajien tulee tehdä oma osuutensa, ja kiinteistöllä vierailevien oma osuutensa. Kaikkien osapuolten täytyy luottaa siihen, että toiset osapuolet toimivat vaadittavien pelisääntöjen mukaisesti (esimerkiksi: ei sairaana kohtaamisiin, lähikontaktien välttäminen ja asianmukainen suojautuminen). Tämä varmistaa turvallisuutta ja epidemian kurissa pysymistä, vaikka yhteiskunnan toiminnot jatkuvat.
Taloyhtiöiden korjausrakentamisen määrä supistunee 2020 – Loppuvuosi paljon vartijana
Taloyhtiöitä (pl. vuokrataloyhtiöt) korjataan vuosittain noin kolmen miljardin euron arvosta, jos osakkaiden omat korjaushankkeet huomioidaan. Viranomaisten puolelta on huhtikuussa suositeltu taloyhtiöille siirtää ei-välttämättömiä huoneistokäyntejä epidemian jälkeiseen aikaan. Lisäksi kokoontumisrajoitukset ovat päätöksiä tekevien yhtiökokousten hoitamisen kannalta vaativa haaste, ja isoissa taloyhtiöissä vielä isompi haaste. Onneksi joustoja ja uusia palveluita on kehitelty. Kokonaisuutena kuitenkin taloyhtiöiden korjausrakentaminen ei voi näissä olosuhteissa kasvaa vuonna 2020, vaan pikemminkin hieman supistua.
Tämä on suunnittelu- ja urakointiyritysten kannalta ikävä asia, mutta erityisen ikävää se on taloyhtiöiden ja sen omistajien kannalta, sillä tärkeitä ja monesti välttämättömiä hankkeita (kunnossapitoon, huoltoon tai korjaamiseen liittyviä) on jäämässä tulevaisuuteen. Osassa tapauksia toki syynä voivat olla taloudelliset seikat, sillä korona kirpaisee omistajien taloutta, ja hankkeita hieman siirtämällä ja viilaamalla saadaan tarvittavaa joustoa aikaiseksi.
Huolellinen harkinta korjaus- ja kunnossapitopäätöksissä
Kevään Korjausrakentamisbarometrin mukaan huhtikuun alussa jo noin 30 % taloyhtiöistä oli kokenut koronavaikutuksia, ja arvattavasti tämän jälkeen vaikutuksia on ilmaantunut muillekin. Tilanne ei kuitenkaan ole kaikkien kannalta toivoton. Ennen kuin taloyhtiö tekee suinpäin päätöksen lykätä asioita tulevaisuuteen, on muistettava muutama asia (satunnaisessa järjestyksessä): 1) suuri osa korjauksista ja kunnossapidosta tapahtuu huoneistojen ja sisätilojen ulkopuolella, 2) isolla osalla taloyhtiöitä talous on edelleen hyvässä kunnossa, 3) valtio jakaa tänä ja kahtena seuraavana vuonna aiempia vuosia enemmän avustuksia korjaustoimintaan, 4) valtio voi päättää mahdollisista lisäelvytystoimista 2020 – 2021 lähiviikkoina, 5) rakennusteknisesti ja kiinteistöturvallisuuden kannalta välttämättömiä toimenpiteitä ei voida siirtää (esim. akuuttien vahinkojen korjaukset sekä tulisijojen ja savuhormien nuohoukset).
Pidetään hankkeita yllä, mutta kilpailutukseen on laitettava uusi vaihde päälle
Näin ollen olisi monin tavoin järkevää pitää korjaustoimintaa yllä myös tänä ja ensi vuonna. Tämä kantaa hedelmää tulevina vuosina koko alalla, jos vältetään yritysten meneminen laajasti nurin. Jos hankkeisiin tänä vuonna vakavasti lähtee, kannattaa ottaa mukaan myös aiempaa aktiivisempi ote kilpailutukseen: hyvillä suunnitelmilla tarjouspyyntöjä entistä useammille tahoille. Nyt jos koskaan tämä on paikallaan, sillä tällaisina aikoina olettaisi uusien asiakkaiden herättävän kiinnostusta.
Sama pätee myös korjauslainojen tarjouksia pyydettäessä: liian usein näyttää Kiinteistöliiton kyselyiden perusteella siltä, että lainojen tarjouspyynnöt laitetaan vain yhdelle tai kahdelle pankille, muuallakin kuin pienillä paikkakunnilla. Tälläkin tavalla hankkeeseen voisi saada lisäjoustoa.
Kukin yhtiö ja osakas päättää omista lähtökohdistaan ponnistaen
Kuten aina, kukin taloyhtiö ja kukin osakas päättää hankkeista omista lähtökohdistaan. Tämän kirjoituksen tarkoitus on muistuttaa, että mikäli taloyhtiön olosuhteet muuten ovat otolliset, taloyhtiön ylläpidon ja korjausten hankkeet voivat olla erittäin otollisia toteuttaa tänä tai ensi vuonna, kun palveluita tarjoavien tilauskirjat ovat nyt koronan takia ohentuneet. Valtion avustusten mahdollisuudet on myös syytä selvittää aiempaa tarmokkaamman kilpailutuksen ja suunnitelmallisuuden lisäksi.