Kiinteistöliiton kuntavaalikysely: asumisen kustannukset ovat karanneet käsistä
20.1.2025
Mitkä asumisen asiat herättävät kodin- tai kiinteistönomistajan kiinnostuksen tulevissa kuntavaaleissa? Sitä lähdimme selvittämään Kiinteistöliiton kuntavaalikyselyssä. Kyselyyn vastasi 3036 henkilöä 37 kunnasta. Eniten vastauksia oli suurista kaupungeista Helsingistä, Espoosta, Jyväskylästä, Tampereelta, Turusta, Kuopiosta, Vantaalta ja Lahdesta. Maantieteellisesti vastaukset jakautuivat ympäri Suomen: Paimiosta Kuusamoon, Imatralta Enontekiöön, Haminasta Laukaaseen ja sieltä Tornioon. Kysely oli auki 19.11.–1.12.2024.
Suomalaisista noin 70 prosenttia asuu omistamassaan kodissa ja noin puolet suomalaisista asuu asunto-osakeyhtiössä. Mitkä asiat sitten puhututtavat suomalaisia kodinomistajia näissä vaaleissa? Käyn blogissani läpi kuntavaalikyselyn keskeisimmät havainnot.
Asumisen kustannukset on huoli numero yksi
“Kiinteistöveroa ei voi nostaa jatkuvasti. Kallis kaukolämpö rasittaa eniten taloyhtiöitä, kunta voi arvovallallaan esittää, ettei sitäkään voi koko ajan nostaa.”
- Kuntalainen, Hämeenlinna
Kyselyn perusteella ylivoimaisesti tärkein asumisen kysymys kunnissa on asumiskustannukset. Kyselyyn vastanneista jopa 67 prosenttia nosti kiinteistökustannukset eli kiinteistöverot, jäte- ja vesimaksut sekä sähkön ja lämmityksen kolmen tärkeimmän asumisen kysymyksen joukkoon. 86 prosenttia vastaajista katsoi, että hänen kuntansa tulee panostaa siihen, että asumisen kustannukset eivät nouse. 70 prosenttia vastaajista katsoi, että asumisen kustannukset ovat karanneet käsistä. Kiinteistöveron tasoa piti liian korkeana 63 prosenttia vastaajista.
Seuraavaksi tärkeimpien kysymyksien joukkoon nousivat katuverkoston kunto ja kunnossapito, kunnan omistajapolitiikka ja kuntayhtiöiden kuten kuntaomisteisten vesilaitosten ja energiayhtiöiden päätökset, ikääntyvien ihmisten asumisen edellytykset omassa kodissaan sekä asuinalueiden turvallisuus
“Kuntien tulisi kannustaa ja tukea taloyhtiöitä kiinteistöjen kunnostushankkeissa.”
- Kuntalainen, Pihtipudas
Samat aiheet nousivat kärkeen pyydettäessä vastaajia valitsemaan kolme tärkeintä asiaa, joihin heidän kotikuntiensa tulisi panostaa enemmän. Kuitenkin tässä kysymyksen muotoilussa kunnan omistajapolitiikka putosi viiden kärjestä ja korjausrakentaminen nousi sijalle viisi. Näiden lisäksi tärkeänä pidettiin asuinalueiden viihtyvyyttä, laadukasta arkkitehtuuria ja viheralueita, joukkoliikennettä ja kevyttä liikennettä, kaavoitusta ja tonttipolitiikkaa, lähiluonnon suojelemista, kunnan omistajapolitiikkaa ja ilmastonmuutoksen torjuntaa ja siihen varautumista.
Asumisen teemat ovat tärkeitä yli 90 prosentille vastaajista
“Asuminen on kansalaisten tärkeimpiä asioita.”
- Kuntalainen, Helsinki
Pysäyttävät 92 prosenttia vastaajista piti asumisen kysymyksiä tärkeinä. 63 prosenttia vastaajista kertoi, että asumiseen ja kiinteistöihin liittyvät kysymykset myös vaikuttavat hänen äänestyspäätökseensä kuntavaaleissa. On luonnollista, että asuminen ja kiinteistön kiinnostavat Kiinteistöliiton jäsenistöä, mutta lukujen taustalla on muutakin: Yli kolmannes suomalaisten käytettävissä olevista euroista käytetään asumiseen. Samaan aikaan asumiskustannukset ovat nousseet 2020-luvulla jo neljänneksellä. Ei ole ihme, että asumisen kysymykset ja erityisesti sen kallistuminen painavat kuntalaisten mieltä.
“Asumisen kustannusten raju nousu viime vuosina. Kuntaomisteisten yhtiöiden kannattavuutta ja kaupungin talouden parantamista ei pidä sälyttää asumiskustannuksiin.”
- Kuntalainen, Lahti
Kunta vaikuttaa lukuisiin asumisen kustannuksiin. Kiinteistöliiton vuosittaisessa indeksitalovertailussa arvioidaan kunnissa päätettäviä asumisen kustannuksia. Tuoreimmassa indeksitalovertailussa (2024) asumisen kustannukset olivat nousseet 4,4 prosenttia. Mikäli sähköä, jonka hinta on laskenut huippuhinnoistaan, ei lasketa mukaan, kustannukset ovat nousseet 6,2 prosenttia vuodentakaisesta. Sähköllä tai ilman, toistuvat korotukset tuntuvat lompakossa. Taloyhtiöväen johtopäätös on selvä: kuntien tulee panostaa siihen, että asumisen kustannukset eivät enää nouse.
Ikäihmisten asumista ja ilmastonmuutokseen varautumista pidettiin tärkeänä
“Kuntalaisten ikääntyminen otettava kunnolla huomioon ja sanahelinät pois.”
- Kuntalainen, Oulu
Vain joka viides katsoi, että hänen asuinkuntansa tai hyvinvointialueensa on panostanut riittävästi ikäihmisten asumiseen ja mahdollisuuksiin asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Huoli ikäihmisten hyvinvoinnista nousi esiin myös useissa avoimien kysymysten vastauksissa. Suomi harmaantuu vauhdilla ja samalla ikäihmisten hoiva on siirretty entistä enemmän kotihoidoksi. Tarve erilaisille ikä- ja muistiystävällisille ratkaisuille kotona ja kodin ulkopuolella kasvaa alati. Kuntien ja hyvinvointialueiden onkin panostettava ikäihmisten hyvinvointiin ja mahdollisuuksiin asua kotonaan nykyistä enemmän.
“Ilmastokatastrofin ehkäisyä ei voi liikaa korostaa, luontoa ja luonnon monimuotoisuutta tulee suojella kaikin tavoin. Sen pitää olla lähtökohtana kaikessa tekemisessä; siitä huolehtiminen lisää turvallisuutta.”
- Kuntalainen, Vantaa
Lähiluonnon suojeleminen ja rakennetun ympäristön ilmastovaikutukset nousivat esiin lukuisissa vastauksissa. Yhteenlaskettuna ilmastonmuutoksen torjunta ja sen haittoihin varautuminen sekä lähiluonnon suojeleminen ja luonnon monimuotoisuuden vaaliminen nousevat viiden kärkeen tärkeimpien teemojen joukossa. Vastaajat kokivat vahvasti, että kuntien tulee varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin sääolosuhteiden muutoksiin – lähes 70 prosenttia kannatti varautumista ja vain 14 prosenttia oli siitä eri mieltä.
Lyhytvuokraus ja kuntien liikelaitosten yhtiöittäminen tulee herättämään tunteita kuntavaaleissa
Kysyimme myös vastaajien näkemyksistä lyhytaikaisesta vuokraustoiminnasta. Jopa 56 prosenttia suhtautui kriittisesti väittämään ”[k]untani tulee jatkossakin mahdollistaa asuntojen lyhytvuokraus rakentamisjärjestyksessä, vaikka lainsäädäntö mahdollistaisi lyhytvuokrauksen kieltämisen kokonaan”. Viidesosa suhtautui myönteisesti ja toinen viidennes ei osannut tai halunnut ilmaista kantaansa. Erityisesti avoimet vastaukset kertoivat siitä, että lyhytvuokraus herättää voimakkaita tunteita. Moni toi esiin, että asuinrakennuksia ei ole tarkoitettu ammattimaisen majoitustoimintaan.
”Lyhytvuokrauksen ja matkailun kehittäminen. Häiriöihin puuttuminen.”
- Kuntalainen, Rovaniemi
Kuntien liikelaitosten yhtiöittämiseen suhtauduttiin varauksella: Yli puolet vastaajista suhtautui negatiivisesti siihen, että kuntien liikelaitoksia yhtiöitetään, kun taas positiivisesti suhtautui inan yli 25 prosenttia. Kuitenkin ”En tiedä”-vastanneiden osuus oli suuri, 23 prosenttia. Avoimissa vastauksissa tuotiin esille niin toiveita kuin huolia liittyen kuntalaitosten yhtiöittämiseen ja yksityistämiseen: yhtäällä se nähtiin mahdollisuutena lisätä tehokkuutta, toisaalla oltiin huolissaan luonnollisten monopolien myynnistä ja hintojen kasvusta. Kahtiajako vastauksissa on linjassa kentältä kuullun viestin kanssa siitä, että kuntalaitosten yhtiöittäminen ja yksityistäminen on kuntalaisia jakava kysymys.
“Lämmön, sähkön ja veden tilisi olla perusoikeuksia, jotka ovat jokaisen saatavilla edulliseen hintaan.”
- Kuntalainen, Vantaa
Mikä aineistossa yllätti? Mikä taas ei?
Jos jokin asia yllätti, oli se havainto siitä, kuinka vahvasti asuinalueiden turvallisuus nousi vastauksissa. Useampi kuin joka viidennes nosti asuinalueiden turvallisuuteen panostamisen kolmen tärkeimmän asian kärkeen, johon kunnan pitäisi panostaa nykyistä enemmän. Tässä kyselyssä ei päästä syvemmin tarkastelemaan sitä, mikä tarkalleen ottaen aiheuttaa turvattomuuden tunnetta. Avoimissa vastauksissa kuitenkin nousi esille asuinalueiden levottomuus, näkyvä päihteidenkäyttö, häiriökäyttäytyminen ja ilkivalta.
Vähemmän yllättävää puolestaan oli se, kuinka vahvasti asumiskustannusten kasvu ilmeni aineistossa. Asuminen on usein kotitalouksien suurin yksittäinen kustannuserä, jolloin muutokset asumisen kustannuksissa vaikuttavat hieman kaikkeen. Taloyhtiökentältä nouseva viesti on kirkas: asuminen on kallistunut liikaa liian nopeasti. Viime vuosien inflaatio on kurittanut kotitalouksia hieman joka suunnasta, mutta asumiskustannusten nousu on ollut erityisen jyrkkää. Vuosittaiset lämmön, veden ja jätemaksujen kallistumiset sekä viimeaikaiset kiinteistöveron korotukset näkyvät vastikkeissa. Samaan aikaan omistusasujan asumistuki on poistettu ja suurin osa taloyhtiöiden mahdollisista remonttiavustuksista on lakkautettu.
”Toivon viisautta päättäjille. Voimia tutustua asioihin.”
- Kuntalainen, Kuopio
Mitä kuntapäättäjä tai kuntavaaleissa ehdolla oleva voi napata kyselystä talteen? Ainakin sen, että asuminen vaikuttaa aivan kaikkeen, eikä asumisen kysymyksiä pidä ohittaa kuntavaaleissa. Asuminen on myös teema, joka kiinnostaa ja vaikuttaa ihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Jokaista äänestäjää yhdistää lopulta se, että olemme kuntiemme asukkaita.
Kuntavaalit pidetään sunnuntaina 13.4.2025. Jotta äänestyspäätöksesi olisi helpompi, Kiinteistöliitto järjestää kuntavaalikiertueen 14 paikkakunnalla, johon toivotamme kaikki tervetulleiksi. Lisätietoa kiertueesta löydät kuntavaalisivuiltamme.