Kiinteistöturvallisuus: neljä tärkeää vinkkiä

13.5.2025

Kaikkina aikoina organisaatioiden kestävän menestyksen välttämätön edellytys on perusasioiden oleminen kunnossa. Huonoina aikoina perusasioiden merkitys voi korostua, mikäli huonot ajat näkyvät riskitasojen nousuna. Myös taloyhtiöissä isoja turvallisuusasioita seurataan tarkasti, mikä on käynyt ilmi viime vuosina monella tavalla vuorovaikutuksessa taloyhtiöiden kanssa.

Tässä kirjoituksessa siten keskityn kiinteistöturvallisuuteen, ja siihen liittyviin apuvälineisiin ja työkaluihin. Neljä pointtia:  

1)      Pelastussuunnitelma

Omaisuus- ja henkilöriskien keskeinen työkalu on taloyhtiön pelastussuunnitelma. Se on myös lakisääteinen, ja pelastuslain mukaan pelastussuunnitelma on laadittava kaikkiin kiinteistöihin, joissa on vähintään kolme asuinhuoneistoa. Suunnitelma tulee pitää ajan tasalla eli tarkistaa ajoittain sekä tarvittaessa päivittää pelastussuunnitelma.

Keskeisen tärkeää on se, että pelastussuunnitelmaa varten tehdään huolelliset pohjatyöt, ja hyvä käytäntö on myös osallistaa osakkaita ja asukkaita suunnitelman valmistelussa. Valmista suunnitelmaa on tuotava monipuolisesti kaikkien kiinteistön käyttäjien käyttöön. Pelastussuunnitelma, joka on laadittu pelkästään velvoitteen täyttämiseksi, on lukemattomana printtinä pinossa, tai failina tietokoneella, ei hyödytä juuri ketään. Kyse on paljon enemmän kyse prosessista ja oppimisesta kuin dokumentista.

2)      Taloyhtiön pelastussuunnitelma (TaPe) -verkkokurssi Kiinteistöliiton jäsenyhtiöille

Kiinteistöliiton verkkopalveluissa on kuvattuna pelastussuunnitelman taustat ja tavoitteet. Ja Kiinteistöliiton Jäsensivuilla on jäsentaloyhtiöiden vastuuhenkilöiden saatavilla TaPe-verkkokoulutusaineisto, jonka osana voidaan laatia taloyhtiön pelastussuunnitelma ammattilaisten tekemän aineiston ja rakenteen avulla. Ks. lisää jäsensivuilta

3)      Omatoimisen varautumisen ohjeistus

Kiinteistöliitto on mukana sisäministeriön parhaillaan käynnissä olevassa omatoimisen varautumisen ohjeaineistojen laatimishankkeessa. Ohjeet tulevat saataville loka-marraskuussa 2025. Ohjeaineistoon kuuluvat pelastussuunnitelma-, väestönsuojien käyttöönotto ja käyttö, sekä väestönsuojien ylläpito -osuudet.

Näihin aineistoihin on syytä kaikkien tutustua, ja niiden pohjalta arvioida, mitä muutoksia taloyhtiöissä tarvitaan. Sisäministeriö toteutti jo keväällä julkisen lausuntokierroksen pelastussuunnitelmaosiosta. Muut osiot tulevat myös lausunnolle lähikuukausina. Ohjeistusten julkaisun yhteydessä järjestetään myös sisäministeriön johdolla seminaareja, joissa asioita esitellään taustoittaen.

Osana kansalaisten varautumistyötä sisäministeriön johdolla julkaistiin jo syksyllä 2024 Varautumisopas.

4)      Paristokäyttöiset palovaroittimet taloyhtiöiden vastuulle viimeistään 1.1.2026

Neljäntenä vinkkinä tässä se, että taloyhtiöiden huoneistojen paristokäyttöiset palovaroittimet tulee siirtää taloyhtiöiden vastuulle viimeistään tammikuun alussa 2026, jolloin pelastuslain tätä asiaa koskeva siirtymäaika on päättynyt.

Kiinteistöliitto kysyi kevään 2025 Korjausrakentamisbarometrin osana palovaroitintien vastuutilanteesta taloyhtiöissä. Kyselyn tulosten perusteella taloyhtiöissä palovaroitinten säädösmuutos on varsin hyvin havaittu, ja maaliskuun lopulla miltei 60 prosentilla taloyhtiöitä oli paristokäyttöiset varoittimet yhtiön vastuulla. Ja päätöksiä sekä niiden toimeenpanoa on putkessa runsain mitoin kevään, kesän ja syksyn aikana. Tekemistä kuitenkin löytyy vielä tässäkin asiassa.

 Jukka Kero

Jukka Kero

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton pääekonomisti.

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.