
Kuntavaalit 2021 - Asumisen kustannukset päätetään kunnissa
Kuntavaaleissa valitaan valtuutetut kuntien valtuustoihin. Manner-Suomessa on vuoden 2021 alussa 293 kuntaa. Valtuutettujen määrän päättää valtuusto, mutta lain mukaan valtuutettuja on väkimäärältään pienimmissä kunnissa valittava vähintään 13 ja suurimmissa vähintään 79. Koko Suomessa valtuutettuja valitaan tämän vuoden kuntavaaleissa yhteensä 8859.
Kiinteistöliitto haluaa kuntavaaleissa 2021 kiinnittää ehdokkaiden ja äänestäjien huomion asumisen kustannuksiin, jotka päätetään isoilta osin kunnissa. Kiinteistövero, jätehuoltomaksut sekä vedestä ja lämmöstä perittävät taksat ovat esimerkkejä asioista, joihin kuntapäättäjillä on mahdollisuus vaikuttaa.
Kesäkuun kuntavaaleissa valittavien päättäjien on tärkeää ymmärtää, että asumisen kustannukset pohjautuvat isoilta osin kunnissa tehtäviin päätöksiin. Esimerkiksi kuntien omistamissa vesi-, jätehuolto- ja energiayhtiöissä käyttävät valtaa kuntavaaleissa valittava päättäjät. He ratkaisevat, kuinka suurta voittoa kunta yhtiön omistajana tavoittelee eli kuinka korkeiksi esimerkiksi lämmöstä, vedestä tai jätehuollosta perittävät maksut muodostuvat.
Kuntakohtaisesti määräytyvät kiinteistönpitokustannukset ovat kuntalaisten kannalta eräänlaisia piiloveroja, jotka lankeavat maksettaviksi kaikille samansuuruisina maksajan tulotasosta riippumatta. Näin on asia myös kiinteistöveron kohdalla.
Kiinteistöliitto edellyttää kuntapäättäjiltä malttia olla korottamatta monin paikoin jo ennestään korkeita asumisen ja kiinteistönpidon kustannuksia. Tärkeää on huomata myös se, että kiinteistönomistajan kustannukset vaikuttavat väistämättä myös vuokralaisen maksamiin kustannuksiin ja asumismenoihin.