Aurinkopaneelit järkevintä asennuttaa taloyhtiön hankkeena

Aurinkopaneelit järkevintä asennuttaa taloyhtiön hankkeena

Julkaistu: 25.02.2025

Aurinkopaneeleilla on mahdollista tuottaa sähköä myös taloyhtiömuotoisessa asumisessa. Rivi- ja kerrostaloissa aurinkopaneeleja asennetaan tyypillisesti taloyhtiön hankkeena, mikä mahdollistaa kustannustehokkaan aurinkosähköjärjestelmän ja selkiinnyttää hankkeeseen liittyviä vastuita sekä velvoitteita. Jos osakas haluaa hankkia aurinkopaneelit omana muutostyönään eli ilman, että muu taloyhtiö on mukana hankkeessa, osakkaan on tärkeää noudattaa taloyhtiön asettamia reunaehtoja.

Liikkeelle kannattaa lähteä ottamalla selvää yhtiön ja osakehuoneistojen sähköjärjestelmästä sekä siitä, millaiset mahdollisuudet siihen on kytkeä aurinkopaneeleja. Lisäksi on otettava selvää siitä, mihin paneeleja on mahdollista sijoittaa. Pistorasiaan kytkettävän aurinkopaneelin käyttäminen ei ole Suomessa sähköturvallisuuslain puitteissa sallittua.

”Yleensä aurinkopaneelit asennetaan erillistalon tai rivitalon katolle. Mahdolliset vaikutukset julkisivuun on syytä selvittää kunnan rakennusvalvonnan kanssa”, sanoo Kiinteistöliiton vanhempi lakiasiantuntija Tapio Haltia.

Osakkaita kohdeltava yhdenvertaisella tavalla

Taloyhtiössä on kohdeltava samassa asemassa olevia osakkaita yhdenvertaisella tavalla. Aurinkopaneelien kohdalla tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei yhdelle osakkaalle voida varata käyttöön sellaista osaa yhtiön katosta, joka estäisi muita osakkaita toimimasta vastaavalla tavalla. Toisaalta osakkaat voivat olla eri asemassa esimerkiksi sen osalta, että joidenkin huoneistojen kohdalla katto voi olla edullisemmassa asennossa auringon saannin kannalta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita epäyhdenvertaista kohtelua.

Osakkaan muutostyöstä ei saa aiheutua kustannuksia taloyhtiölle

Kun kyse on osakkaan muutostyöstä, siitä ei saisi aiheutua kustannuksia taloyhtiölle tai sen muille osakkaille. Tämä koskee asennusvaihetta, mutta myös myöhempää käyttöä. Jos aurinkopaneelijärjestelmä on tehty osakasmuutostyönä, myös sen kunnossapitovastuu jää kyseisen huoneiston kulloisellekin osakkaalle.

Lisätiedot medialle:

Tapio Haltia, vanhempi lakiasiantuntija

Kiinteistöliitto

puh. 09 1667 6361

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.