Asunto-osakeyhtiö aurinkosähkön ruma ankanpoikanen

19.4.2017

Jos omistaisin yrityksen toimitiloineen, olisi yhteiskunta halukas tukemaan investointia aurinkosähkön hyödyntämiseen avokätisellä 25 prosentin energiatuella. Jos sijoittaisin rahaa asunto-osakeyhtiöön, ei tukea heruisi aurinkosähköinvestointiin. Valtiovalta asettaa kiinteistönomistajat eriarvoiseen asemaan: Asunto-osakeyhtiön tuottama aurinkoenergia luokitellaan alempiarvoiseksi kuin esimerkiksi yrityksen tuottama aurinkosähkö.

Ruman ankanpoikasen roolia vahvistaa entisestään osakkaiden mahdottomuus hyödyntää kotitalousvähennystä taloyhtiön toteuttaessa aurinkoenergiainvestoinnin. Omakotitalon omistaja myhäilee veronmaksajien tukiessa aurinkosähköinvestointia, kun taloyhtiössä hanke on oltava kannattava ilman tukia.

Valtioneuvoston selonteossa energia- ja ilmastostrategiasta vuoteen 2030 todetaan osuvasti valtaosan sähkönpientuotannon potentiaalista olevan asuinrakennuksissa. Asunto-osakeyhtiöissä aurinkosähkö kiinnostaa: Kiinteistöliiton kevään 2016 aurinkoenergiakyselyssä 45 prosenttia vastaajista kertoi käydyn vähintäänkin keskustelua aurinkosähköinvestoinnista. Yli 2/3:aa kyselyn vastaajista koki tarpeellisena joko investointituen tai mahdollisuuden kotitalousvähennykseen.

Valtioneuvoston selonteko toteaa, että yritysten pienimuotoisen uusiutuvan energian edistämiseen tarvitaan edelleen rahallista tukea. Myös asunto-osakeyhtiöllä tulisi olla vastaava mahdollisuus investointitukeen tai sen osakkailla omakotiasujan tapaan kotitalousvähennykseen.

Aurinkosähkö kasvattaa suosiotaan asunto-osakeyhtiöissä. Hedelmällinen maaperä asetettujen tavoitteiden toteutumiselle on olemassa. Kasvu kuitenkin edellyttää omistajuuden edellytyksien parantamista ja rakennusten omistajien tasavertaista kohtelua.

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton johtava asiantuntija (energia ja ilmasto).

Lue lisää Tekesin energiatuesta

Petri Pylsy

Petri Pylsy

Haku

Kirjoita hakukenttään hakusana tai sen osa. Älä käytä jokerimerkkejä. Tällöin haku etsii kaikki mahdolliset osumat, joista löytyy käyttämäsi kirjainyhdistelmä. Esimerkiksi Tupakointi tai tupak toimivat molemmat hakusanoina.